Nenáviděné i milované overaly

Existuje kousek oblečení, který rozděluje ženy na dva znesvářené tábory? Ano. Na overaly jedny nedají dopustit, druhé je zatracují. Pravda je jako vždy někde uprostřed. Jsou totiž stylové a nadčasové, ale je nutné držet se několika pravidel, aby žena nepůsobila směšně a cítila se pohodlně.

Snadné řešení

S overaly odpadá jedna velká starost. Spodní a vrchní díl jsou v jednom a není třeba lámat si hlavu nad tím, jestli k sobě tričko a plátěné šortky nebo plisovaná sukně a lehký svetřík ladí. Samy o sobě jsou hodně nápadné a stačí je doplnit jen džínovou bundou, zkráceným sáčkem nebo kardiganem, nápaditou kabelkou a kloboukem. Moc výrazných prvků v jednom outfitu ženě nesvědčí a zbytečně se v záplavě originality za každou cenu ztrácí.

Na materiálu záleží

Pohodlné kombinézy zažívají největší boom během léta a k mání jsou modely z různých materiálů. Nejoblíbenější je sice bavlna, ale přináší s sebou hodně strastí. Pružný materiál objímá křivky a umí zvýraznit každý nedostatek a upozornit na povolné břicho i široké boky, snadno se propotí a nekvalitní látka s velkým podílem viskózy po několika vypráních ztratí svůj tvar. Mnohem lepší volbu představuje len nebo mušelín. Jedná se o materiály, které není třeba žehlit, zmačkaná struktura je žádoucí. Stejně dobře poslouží i měkčená džínovina. Oblíbený satén je sice efektní a už několik let se drží na předních příčkách mezi módními trendy, ale v podobě overalu nápadně připomíná pyžamo.

Správná velikost je základ

U vícedílných modelů se dá špatně zvolená velikost zamaskovat volnějším svetrem, ale u overalů to neplatí. Ani zdaleka nejde jen malý obvod v pase, mnohem důležitější je délka od ramen po rozkrok. Při zkoušení je třeba ohnout se na všechny strany, sednout si, natáhnout se a schoulit se do dřepu. Jedině tak zjistíte, jestli overal nikde neomezuje. To, co vypadá ve stoje jako padnoucí velikost, se může při pohybu jevit úplně jinak. Každý centimetr je důležitý. Látka se nesmí nikde zařezávat. Na druhou stranu nemá smysl kupovat overal s výraznou rezervou. Přebytky materiálu v rozkroku by byly spíš k smíchu. Naštěstí někteří výrobci myslí i na vysoké nebo naopak malé ženy a nabízí overaly s prodlouženým a zkráceným trupem.

Značka ideál

Overal není v ulicích běžně k vidění a budí velkou pozornost. Právě proto je třeba, aby ženy vybíraly s citem a doplňky jen podtrhly jeho jedinečnost. Barva kombinézy by měla padnout a zvýraznit barevný typ, ladit ke kůži, vlasům nebo pihám. Jednobarevné modely jsou nadčasové, potisky umí hodně potrápit, špatně se kombinují a působí infantilně. Zrádné umí být i abstraktní vzory. Na milost můžete vzít jen drobné kvítky v tlumených barvách a puntíky.

Tenká hranice

Na jedné straně může být overal skvělým oživením formálního šatníku, na druhé straně se z něj mávnutím proutku může stát nevzhledná kombinéza vhodná k pobíhání po zahradě. Hranice mezi volnočasovým outfitem a elegancí je příliš tenká a každá žena by měla pečlivě zvážit, jestli si umí s overalem pohrát tak, aby ho vynesla s grácií. Kousky s krátkými nohavicemi jsou ležérní a kombinují se o něco snáz. Dlouhé nohavice budí dojem pracovní uniformy a je třeba promyslet výsledný model do posledního detailu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.