Legíny pro všechny

Legíny – obyčejný kousek oblečení, který vždycky vzbuzoval emoce a rozpoutával horlivé diskuze. Desítky otázek, jestli se nehodí spíš na sport, jestli nejsou jen pro vyvolené se štíhlou figurou, jestli nepatří mezi oblečení na doma. Ustály to a dneska jsou jich plné obchody.

Dilema 1 – pro baculky

To, že legíny přilnou k tělu jako druhá kůže, obejít nelze. Každá žena musí sama posoudit, cítí-li se v nich komfortně a nebude se na každém kroku kontrolovat, jestli v nich nemá moc macatá stehna a široké boky. Nositelky musí oplývat notnou dávkou sebevědomí. To ale neznamená, že jsou legíny jen pro štíhlé ženy a dlouhé nohy bez jediné chybičky. Záleží i na zvoleném materiálu. Látka, která při pnutí prosvítá, nemá v dámském šatníku co dělat. Je třeba investovat a vybírat pevnější legíny s příměsí bavlny a dostatečným podílem elastanu. Vhodný je i vysoký pas, který vykouzlí siluetu přesýpacích hodin, a tmavší barvy nebo drobnější vzorek. Ten oproti abstraktním vzorům nerozšiřuje.

Dilema 2 – na volný čas

Legíny na volný čas nepodléhají přísným pravidlům. Mají stejný střih jako kterékoliv jiné, ale nemusí být jen jednobarevné. Nosí se pruhy, puntíky, drobné kvítky, potisk animovaných postaviček a opakujících se nápisů, v kurzu je i perforování. Musí na sebe strhnout veškerou pozornost, a tak je doplňte jen obyčejným tričkem a bílými teniskami, které se hodí téměř ke všemu.

Dilema 3 – do práce

Právnička se bude muset legín vzdát, stejně tak lékařka nebo profesorka. Pokud to ale dresscode dovoluje, není důvod vyřadit legíny z šatníku. Řešení je snadné. Zkrácená délka legín působí elegantním dojmem a odhalené kotníky v kombinaci s koženými polobotkami nebo balerínami jsou skvělou volbou. Stačí je doplnit košilí nebo tunikou a sáčkem a pohodlný outfit je na světě.

Dilema 4 – barvy a vzory

Ještě pár let zpátky se legíny vyráběly převážně v černé barvě, největší módní odvaz představovala šedá nebo tmavě modrá. Dnes je situace úplně jiná a kalhoty hrají všemi barvami, o slovo se hlásí i vzory a abstrakce. Stranou nezůstává stát ani čím dál oblíbenější batikování a stínování. Na sportovnějších modelech se dobře vyjímá nápadné logo značky nebo kontrastní lampasy, ty elegantnější si pohrávají s různými odstíny od béžové po tmavě zelenou, od šeříkové po ostře růžovou, od královské modré po temně fialovou.

Dilema 5 – samy za sebe

K legínám se váže jedno pikantní téma. Je vhodné nosit pod ně spodní prádlo? Legíny jsou totiž neúprosné a obepnou tělo tak těsně, že se před ním nemůže skrýt celulitida ani povolená stehna. Kalhotky mají pevné lemy a nehezky se na těle rýsují. Absence spodního prádla není pro každého, nehledě na fakt, že je to z dlouhodobého hlediska nehygienické. Vyplatí se investovat do bezešvých kalhotek v neutrální barvě, ideální střih představují tanga nebo „brazilky“.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.