Jste pozvána na svatbu? Poradíme, jaké šaty si vzít na sebe!

 

V ruce držíte svatební oznámení a už se vám v hlavě rodí otázka, co si vezmete na sebe? Možná už dokonce bezradně stojíte před otevřeným šatníkem a málem propadáte zoufalství, že zkrátka nic obstojného nemáte. Pokud nevíte, jaké šaty zvolit jako svatební host či dokonce družička, dáme vám několik užitečných tipů.

Bílá barva je tabu

 

I když v poslední době hraje svatební výzdoba důležitou roli v tom, v jakých barvách se ponese celý tento výjimečný den a mnoho nevěst tomu dokonce přizpůsobuje i volbu šatů, nejoblíbenější klasikou i nadále zůstávají bílé svatební šaty. Pokud se nevěsta rozhodne právě pro tento andělský odstín, stává se pro vás bílá barvou zapovězenou.

 

Podle obecných pravidel etikety by se v bílém neměla objevit žádná jiná žena. Ono to ale analogicky platí v podstatě pro všechny barvy. Pokud se nevěsta rozhodne vdávat třeba v modrých šatech, ostatní ženy by se této barvy měly vyvarovat.

V kolik hodin se koná svatba?

 

S výběrem svatebních šatů a především jejich barvy vám může pomoci nejen svatební výzdoba nesoucí se v jednom, častěji však v kombinaci dvou odstínu, ale také fakt, v kolik hodin se koná.

 

Koná-li se svatba v dopoledních a odpoledních hodinách, beze strachu zvolte světlejší společenské šaty. Může to být kterákoli barva (samozřejmě s ohledem na pravidlo zmíněné výše), která bude jemná a světlá. Naopak pro večerní svatby, které se u nás sice tolik nevidí, ale rozhodně se nejedná o nevídaný jev, se hodí šaty tmavší.

Dlouhé nebo krátké?

 

I zde se můžete ohlížet na pravidla etikety přizpůsobující se tomu, jestli jde o dopolední/odpolední svatbu, nebo naopak akci konající se po 18. hodině večer. V prvním případě se hodí šaty kratší, pro večerní svatbu pak vybírejte šaty delší. Berte v potaz i místo, kde se koná tento krásný den. Pokud víte, že jdete na svatbu, kde bude bohatá svatební výzdoba a která se koná třeba někde na zámku, pak jsou dlouhé šaty nepsanou nutností i během dne, nikoli jen večer.

Není to jen o šatech

 

Tento den rozhodně není jen o šatech, i když především nevěstiny šaty jsou bezesporu středem pozornosti. Důležitá je i svatební výzdoba, díky které je celá událost kouzelnější. Svatební výzdoba může být jakýkoli – každému se totiž líbí něco jiného. Někdo má rád jednoduchost, jiný zase extravagantní prvky. V každém případě je možné si svatební výzdobu jen pronajmout a neutrácet zbytečně moc peněz za věci, pro které pak nenajdete využití.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.