Cestování v čase – dámské kostýmy jsou zpět

Móda osmdesátých a devadesátých let budí pousmání. Některé tehdejší trendy jsou k nepochopení, jiné se ale s velkou slávou vrací a znovu dobývají svět módy. Dámské kostýmy jsou jedním z nich. S příchodem podzimu představují skvělou variantu, jak zůstat v teple a zároveň si udržet styl.

Pryč s předsudky                                                         

Kombinace saka a kalhot se neřadí k módním výstřelkům a úzce se pojí především s profesí, tamním dress codem a formálními příležitostmi. Škoda, stačí si pohrát s barvami nebo dodat sáčku zajímavý detail, který ho odliší od zbytku, a zajímavý kousek je na světě. Bohužel jsou ženy „oběťmi“ bludu, že dámský kostým je nudný a na běžné nošení se nehodí. Vystupte z komfortní zóny a zkuste pomalu experimentovat. Hned na první dobrou ale zavrhněte černou barvu. Je příliš uniformní a působí komisně. Jen těžko byste se v kostýmu, který je pro škrobená setkání – od pracovního pohovoru po státnice – typický, zbavovaly dojmu nepatřičnosti.

V zajetí barev

Zaměřte se na barvy, které sedí k vašemu typu kůže, přirozené barvě vlasů a očí. Vybírejte tak, aby se odstín hodil ke zbytku oblečení a nemusely jste si dokupovat další trička, halenky nebo doplňky. Velice oblíbené jsou pastelové odstíny. Nepoutají na sebe velkou pozornost, ale působí svěže a nositelce uberou pár let. Oproti tmavým a sytým barvám navíc nezvýrazňují vrásky. Dámský kostým si ale rozumí se všemi barvami a chybu neuděláte ani s velbloudí, trávově zelenou, s královskou modrou nebo rudou a cyklaménovou.

Vyšší třídní                                                                                    

Pokud jsou vám jednotlivé barvy málo a toužíte si pořídit dámský kostým v mnohem větší divočině, zalovte mezi kousky se vzory. Inspirujte se u mužů. Právě ti, aby vybočili z řady nudných stejnokrojů nápadně připomínající tučňáky, volí čím dál častěji nápadné obleky. Velkým propagátorem je například Vojtěch Dyk nebo Timothée Chalamet. Nosí se jemný potisk květin, nesmrtelné puntíky i proužky tón v tónu.     

Klasika nebo trend?

Projmuté sáčko a kalhoty na tělo nebo oversize komplet? Dámský kostým má desítky podob a záleží na vás, co si zvolíte. Vždycky ale musíte respektovat tělesné proporce. Není nic horšího než látka napnutá k prasknutí nebo nepadnoucí vycpaná ramena. Diskomfort během nošení bude jedině pro smích a původní záměr být za hvězdu vezme rychle za své.                                                                  

A co dál?

Dámský kostým je sám o sobě hodně výrazný. Nepotřebuje žádné další prvky, které by se s ním přely o pozornost. Zapomeňte na nápadité kabelky, halenky s divokým vzorem nebo přehnané líčení. Zaměřte se na jemné detaily v podobě šněrování na botách nebo neokoukaného náhrdelníku. Dobře poslouží i hedvábný šátek a luxusní hodinky. Sekundovat ano, konkurovat ne.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.